‘Smeed je geest’

foto van Osensei Morihei Ueshiba
Morihei Ueshiba (1883-1969), grondlegger van aikido.

We moeten stoppen met vechten; vechten is een veel te groot risico. We moeten strijd en oorlog bannen uit de wereld. Wat we nodig hebben zijn vredestechnieken.

Ik ben geboren in het huis van een politicus en heb uit eerste hand ervaren hoezeer politici houden van argumentatie en competitie. Zo’n conflicten zijn niet goed. In plaats daarvan moeten we de weg van innerlijkheid volgen.

Er is geen andere keus. We moeten de ware werking en wetmatigheid zien van alle goddelijke principes in dit prachtig universum. Ieder van ons moet zijn of haar hart zuiveren en het denken op orde brengen – als we dit niet doen zal de wereld nooit verbeteren.

Dit houdt me voortdurend bezig en ik wil niets liever dan samen met alle mensen ervoor zorgen dat dit gerealiseerd wordt.

Als jij je hart op orde brengt en een harmoniserende geesteshouding vestigt, dan zullen de drie gebieden van het zichtbare, het verborgene en het goddelijke een vanzelfsprekende eenheid vormen, en dan zal alle goddelijke werking in de wereld als hulp voor jou beschikbaar zijn.

Smeed je geest – dat is het allerbelangrijkste.
Maak je niet druk om sterk of zwak. De fysieke technieken die we beoefenen hebben een dodelijk potentieel, maar richt je in plaats daarvan op hun helend vermogen.

Bron tekst:
Ueshiba, Morihei: The secret teachings of Aikido.
Tokyo 2007, p. 21-22
(oorspronkelijk gepubliceerd in Aiki Shimbun).

Bron foto:
Ueshiba, Kisshomaru: A life in Aikido;
the biography of founder Morihei Ueshiba.
Tokyo 2008, p. 10.

◄║►